maanantai 30. maaliskuuta 2015

Kurkistus kulisseihin – Museoetiikka 2.0 -seminaaria järjestämässä


Jyväskylän yliopiston Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen museologian opiskelijat ovat järjestäneet vuotuisen museologian seminaarin jo 18 kertaa aiemmin. Huhtikuussa pidettävä seminaari poikkeaa hieman aiemmista seminaareista, sillä tänä vuonna seminaari järjestetään yhteistyössä ICOM Suomen komitean ja Suomen museoliiton kanssa. Seminaarin tarkoituksena on herättää keskustelua ja uusia ajatuksia museoetiikasta, aiheesta, joka on jokaiselle museoalalla työskentelevälle varmasti tuttu.

Mutta mitä tapahtuu, kun kolme noviisia alkaa järjestää seminaaria? Eteen tulee jatkuvasti uusia asioita: miten puhujia haetaan? Mistä seminaarille saadaan rahoitusta? Miten aikataulusta tehdään toimiva? Onneksi meillä on ollut tukenamme myös kokeneita seminaarin järjestäjiä, jotka ovat ohjanneet meitä eteenpäin ja vastanneet lukuisiin kysymyksiimme. Entä nyt, kun seminaariin on enää muutama viikko? Toisin kuin ehkä voisi kuvitella, päällä ei ole täysi kaaos. Järjestämisessä suuret kuviot ovat toistaiseksi pysyneet hallussa, vaikka pienempiä yllätyksiä onkin ilmestynyt välillä kuin sieniä sateella. Suurimmat järjestelyt on tehty, ilmoittautuminen on käynnissä. Luentosalin järjestelemisen seminaaria varten voi aloittaa vasta seminaaria edeltävänä iltana. Nyt on hyvä hetki pysähtyä hetkeksi miettimään menneitä kuukausia.

Aloitimme seminaarijärjestelyt puolisen vuotta sitten. Innoissamme, mutta myös hieman peloissamme ajattelimme edessä olevaa urakkaa. Aluksi suunnitteleminen oli rentoa. Heittelimme esiin ajatuksia siitä, millainen tuleva seminaari voisi olla. Perehdyimme ICOMin ehdotuksiin ja museoetiikkaan yleensä. Pian totesimme, että ensi kertaa seminaaria järjestäessään keskittyy helposti asioihin, jotka loppujenlopuksi ovatkin vain pieni osa kokonaisuutta. Ensin olisi keskityttävä suuriin linjoihin. Onneksi ohjaajamme, jo aiemmin museologian seminaarien järjestelyissä mukana ollut Maiju Nurminen, luotsasi meitä eteenpäin ja piti jalkamme maanpinnalla. Muutaman korkealentoisimman haavekuvan romutettuamme kasassa oli toteuttamiskelpoinen suunnitelma.

Järjestelyihin liittyvät vastuualueet jaettiin kunkin omien kiinnostusten mukaan. Tarjolla olivat puheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan, tiedotus- ja somevastaavan, iltajuhlavastaavan ja puhujavastaajan pestit.  Keskityimme aluksi ajankohtaisimpiin tehtäviin. Ryhmäämme muodostui puheenjohtajan, sihteeri-rahastonhoitajan sekä tiedotus- ja somevastaavan tehtävät. Pikkuhiljaa vastuualueet ovat laajentuneet ja muuttaneet muotoaan. Päävastuualueiden lisäksi jokainen on saanut hoidettavakseen erilaisia tehtäviä myös muilta osa-alueilta. Sihteeri-rahastonhoitajamme Johanna Mylläri kuvailee omaa työaluettaan seuraavasti: ”Rahastonhoitajan tehtävät ovat toistaiseksi olleet lähinnä apurahojen ja muun materiaalin hakua eri tahoilta, mutta seminaaripäivien lähestyessä töitä riittänee kylliksi kustannusten selvityksen parissa. Sihteerin tehtävät ovat puolestaan olleet tasaista kokousmuistioiden kirjaamista ja yritystä pysyä tilanteen tasalla. Näiden lisäksi tehtävää on riittänyt mm. tapahtumasta ilmoittelun parissa.”

Viikoittaiset kokoukset ovat rytmittäneet muita opiskeluja. Välillä on täytynyt tehdä uhrauksia, jotta tehtävälistat ovat tulleet tehdyiksi ja seminaarin järjestäminen edennyt. Työmäärää on lisännyt työryhmämme pieni koko. Ryhmän pienuutta olemme kuitenkin onnistuneesti kompensoineet sitkeydellä ja innostuksella, kuten puheenjohtajamme Jesse Saarinenkin kuvaa: ”Meidän ryhmämme on pieni, mutta sitkeä.  Ei ole väliä kuka tekee mitäkin tai kuka on vahvin lenkki; olemme kaikki samassa veneessä. Tämä on parasta seminaaria järjestäessä.” Vähintään yhtä suuri merkitys, kuin hyvällä työryhmällä, on ollut ohjaajamme Maijun, sekä yhteistyökumppaneidemme avulla ja tietämyksellä. Apu on ollut korvaamatonta suunnatessamme kohti maalia: Museoetiikka 2.0 -seminaaria. Myös järjestäessä kohdatut haasteet ja tehdyt kömmähdykset ovat kuljettaneet meitä eteenpäin. Ne ovat opettaneet paljon.

Kirjoittaessani tätä on seminaariin enää muutama viikko. Luultavasti jännitys vielä tiivistyy ennen H-hetkeä. Onkohan kaikki asiat nyt muistettu hoitaa? Toimiikohan tekniikka? Entä jos kukaan ei pidäkään niistä valitsemistamme kahvitauon tarjoiluista? Ehkä se ei ole kuitenkaan niin vakavaa. Jännittämisen sijaan voisin keskittyä iloitsemaan kaikesta siitä, mitä olemme saaneet aikaan ja oppineet. Tulevan seminaarin järjestäminen on ollut meille opiskelijoille suuri työ, johon olemme halunneet satsata. Se on kannattanut. Kuten tässä blogissa on aiemmin todettu: ”Luvassa on kyseenalaistavia puheenvuoroja ja vilkkaita keskusteluja, joihin siivittävät valovoimaiset keynote -puhujat ja kotimaisen museokentän huiput.” Toisin sanoen, tiedossa on loistava seminaari. Lämpimästi tervetuloa!


Opiskelijatyöryhmän puolesta

Anni Pykäläinen
tiedotus- ja somevastaava


Museoetiikka 2.0 -seminaari 16.–17.4.2015 Jyväskylän yliopistossa. Lisätiedot ja ilmoittautuminen museoetiikka.blogspot.com.

torstai 12. maaliskuuta 2015

ICOM Suomi bloggaa ensimmäisen kerran, tervehdys!


Onko lompakossasi ICOMin kortti? Merkitseekö se sinulle muuta kuin ilmaisia museokäyntejä? Toivottavasti merkitsee, sillä järjestö on suurin ja tärkein museoalan globaali foorumi, jonka tuo valtavan ammattilaisverkoston jokaisen aktiivisen jäsenen ulottuville.
ICOM Suomen komitea viimeistelee parhaillaan strategiaansa noustakseen entistä näkyvämmin museoalan podiumeille, Suomessa ja kansainvälisesti. Yksi tiedotusväylistä tulee olemaan tämä blogi, jonka aloitamme pienellä rautaisannoksella järjestömme perusteista ja ajankohtaisista asioista.
Kansainvälinen museoneuvosto ICOM on riippumaton vuonna 1946 perustettu asiantuntijajärjestö, joka edustaa museoita ja museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisia. Missiona on aineellisen ja aineettoman kulttuuriperinnön suojelu ja kaikenlainen tiedon levittäminen sekä aktiivinen osallistuminen alan keskusteluun ja päätöksentekoon. Järjestöllä yli 30 000 jäsentä 135 maasta. Vuonna 2013 oma kansallinen komiteansa oli 113 valtiolla. Lisäksi ICOMilla on 31 kansainvälistä erikoiskomiteaa.
ICOM ja sen kansainväliset komiteat ovat globaaleja aivoriihiä, jotka muun muassa määrittelevät museoammattilaisten standardeja, jakavat tietoa, luovat kumppanuuksia ja laativat suosituksia ICOMin jäsenille. ICOM toisin sanoen tuottaa museomaailmaan työvälineitä Unescon kulttuuriperintölinjausten toimeenpanemiseksi.
ICOM toteuttaa aktiivisesti kansainvälisten mandaattiensa mukaisia tehtäviä yhdessä kumppaniensa kuten Unescon, INTERPOLin ja Maailman tullijärjestön kanssa. Tehtäviin kuuluu muun muassa kulttuuriesineiden laittoman maastaviennin ehkäiseminen, johon liittyen viime vuonna julkaistiin Observatory on Illicit Traffic in Cultural Goods -sivusto. ICOM myös julkaisee eri maiden kulttuuriesineistöjen punaisia listoja (Red Lists) ja on yksi kansainvälisen Blue Shield-komitean perustajajäsenistä. ICOMilla on ohjelmansa myös kulttuuriesineiden omistusoikeusasioita, museoiden riskienhallintaa, aineetonta kulttuuriperintöä ja kulttuurimatkailua varten. ICOM myös antaa lausuntoja ja osallistuu kansainvälisten kulttuuriperintöalan sopimusten valmisteluun.
ICOMin luomat museotyön eettiset säännöt ovat sen toiminnan kulmakivi.  Katso eettiset säännöt Säännöt asettavat vähimmäisvaatimukset museoiden ja niiden henkilökunnan ammattimaiselle toiminnalle ja toimivat yleisenä eettisenä ohjenuorana museoalan ammattilaisille. Aina yhtä olennaiseen ja kiehtoviin eettisiin kysymyksiin pääsee pureutumaan huhtikuussa  Museoetiikka 2.0 -seminaarissa, jonka järjestämme yhdessä Jyväskylän yliopiston museologian opiskelijoiden kanssa. Luvassa on kyseenalaistavia puheenvuoroja ja vilkkaita keskusteluja, joihin siivittävät valovoimaiset keynote -puhujat ja kotimaisen museokentän huiput.
ICOMin olennaista toimintaa edustavat kansainvälisten komiteoiden järjestämät konferenssit, joihin kannattaa ilman muuta osallistua niihin keskittyvän asiantuntemuksen takia mutta ennen kaikkea verkostoituakseen, joka on erityisen helppoa näissä hauskoissa tapahtumissa. Tällainen oli esimerkiksi viime syksynä Suomessa pidetty näyttelyvaihtokomitea ICEE:n konferenssi. Lue lisää icee.fi. Vuosittain ympäri maailman järjestetään kymmeniä vastaavia konferensseja, joihin ICOM Suomen komitea kovasti rohkaisee jäseniään matkustamaan, samoin kuin koko ICOMin yleiskonferensseihin, joista seuraava pidetään 2016 Milanossa.  Lue lisää Milan 2016. Muistakaa apurahamme! Niiden hakuaika on parhaillaan käynnissä. Lue lisää ICOM matka-apurahat
Suomi on kokoonsa nähden suuri maa ICOMin kartalla jäsenmäärän lähennellessä 900 (vrt. USA n. 1400). Yhdistyksen hallituksessa istuu puheenjohtaja ja 9 jäsentä, jotka edustavat museokentän eri puolia. Noudatamme kattojärjestömme strategisia linjauksia ja sääntöjä, sekä jalkautamme sen toimintaa Suomen museokentälle. Pidämme yllä aktiivisia kansainvälisiä yhteyksiä, läheisimmin Pohjoismaisten komiteoiden kanssa epämuodollisen mutta aktiivisen ICOM Nord -yhteistyön kautta. Osallistumme myös vuosittain ICOMin hallinnolliseen kokoukseen Pariisissa.

ICOMin jäsenenä pääset osaksi kansainvälistä museoyhteisöä. Saat mahdollisuuden verkostoitumiseen mm. kansainvälisten komiteoiden ja konferenssien kautta. Jäsenyys mahdollistaa myös osallistumisen ICOMin kansainvälisiin tehtäviin, joita ovat mm. ammatillisten standardien kehittäminen, kulttuuriesineiden laitonta maastavientiä vastaan taistelu ja hätätilavalmistautumiseen osallistuminen. Konkreettisia jäsenetuja ovat sähköinen ICOM News -lehti, sähköinen uutiskirje, on-line julkaisutietokanta, verkkoympäristö ICOMMUNITY sekä mahdollisuus kuulua joihinkin 31 kansainvälisestä komiteasta. Lisäksi jäsenistöllä on mahdollisuus saada tietoa tekijänoikeusasioista ICOM-WIPO -yhteistyön kautta. Jäsenyys myös avaa koulutusmahdollisuuksia.

Ja kyllä, jäsenkortti tarjoaa ilmaisen pääsyn tuhansiin museoihin ympäri maailman. Mutta ennen kaikkea se on avain kansainväliseen ammattilaisverkostoon, joka toden totta on kauttamme auki jokaiselle halukkaalle.

Lisää tietoa ICOMin toiminnasta saat verkkosivuiltamme, tämän blogin tulevista postauksista, kysymällä meiltä tai vaikka osallistumalla ICOM Suomen komitean vuosikokoukseen 19.5 Lappeenrannassa Museopäivien yhteydessä.
Hallituslaisia strategiapäivillä kesällä 2014.
Kuva: Maija Ekosaari

Eero Ehanti
Puheenjohtaja


Wiktoriina Hurskainen
Sihteeri


ICOM Suomen komitea ry