torstai 12. maaliskuuta 2015

ICOM Suomi bloggaa ensimmäisen kerran, tervehdys!


Onko lompakossasi ICOMin kortti? Merkitseekö se sinulle muuta kuin ilmaisia museokäyntejä? Toivottavasti merkitsee, sillä järjestö on suurin ja tärkein museoalan globaali foorumi, jonka tuo valtavan ammattilaisverkoston jokaisen aktiivisen jäsenen ulottuville.
ICOM Suomen komitea viimeistelee parhaillaan strategiaansa noustakseen entistä näkyvämmin museoalan podiumeille, Suomessa ja kansainvälisesti. Yksi tiedotusväylistä tulee olemaan tämä blogi, jonka aloitamme pienellä rautaisannoksella järjestömme perusteista ja ajankohtaisista asioista.
Kansainvälinen museoneuvosto ICOM on riippumaton vuonna 1946 perustettu asiantuntijajärjestö, joka edustaa museoita ja museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisia. Missiona on aineellisen ja aineettoman kulttuuriperinnön suojelu ja kaikenlainen tiedon levittäminen sekä aktiivinen osallistuminen alan keskusteluun ja päätöksentekoon. Järjestöllä yli 30 000 jäsentä 135 maasta. Vuonna 2013 oma kansallinen komiteansa oli 113 valtiolla. Lisäksi ICOMilla on 31 kansainvälistä erikoiskomiteaa.
ICOM ja sen kansainväliset komiteat ovat globaaleja aivoriihiä, jotka muun muassa määrittelevät museoammattilaisten standardeja, jakavat tietoa, luovat kumppanuuksia ja laativat suosituksia ICOMin jäsenille. ICOM toisin sanoen tuottaa museomaailmaan työvälineitä Unescon kulttuuriperintölinjausten toimeenpanemiseksi.
ICOM toteuttaa aktiivisesti kansainvälisten mandaattiensa mukaisia tehtäviä yhdessä kumppaniensa kuten Unescon, INTERPOLin ja Maailman tullijärjestön kanssa. Tehtäviin kuuluu muun muassa kulttuuriesineiden laittoman maastaviennin ehkäiseminen, johon liittyen viime vuonna julkaistiin Observatory on Illicit Traffic in Cultural Goods -sivusto. ICOM myös julkaisee eri maiden kulttuuriesineistöjen punaisia listoja (Red Lists) ja on yksi kansainvälisen Blue Shield-komitean perustajajäsenistä. ICOMilla on ohjelmansa myös kulttuuriesineiden omistusoikeusasioita, museoiden riskienhallintaa, aineetonta kulttuuriperintöä ja kulttuurimatkailua varten. ICOM myös antaa lausuntoja ja osallistuu kansainvälisten kulttuuriperintöalan sopimusten valmisteluun.
ICOMin luomat museotyön eettiset säännöt ovat sen toiminnan kulmakivi.  Katso eettiset säännöt Säännöt asettavat vähimmäisvaatimukset museoiden ja niiden henkilökunnan ammattimaiselle toiminnalle ja toimivat yleisenä eettisenä ohjenuorana museoalan ammattilaisille. Aina yhtä olennaiseen ja kiehtoviin eettisiin kysymyksiin pääsee pureutumaan huhtikuussa  Museoetiikka 2.0 -seminaarissa, jonka järjestämme yhdessä Jyväskylän yliopiston museologian opiskelijoiden kanssa. Luvassa on kyseenalaistavia puheenvuoroja ja vilkkaita keskusteluja, joihin siivittävät valovoimaiset keynote -puhujat ja kotimaisen museokentän huiput.
ICOMin olennaista toimintaa edustavat kansainvälisten komiteoiden järjestämät konferenssit, joihin kannattaa ilman muuta osallistua niihin keskittyvän asiantuntemuksen takia mutta ennen kaikkea verkostoituakseen, joka on erityisen helppoa näissä hauskoissa tapahtumissa. Tällainen oli esimerkiksi viime syksynä Suomessa pidetty näyttelyvaihtokomitea ICEE:n konferenssi. Lue lisää icee.fi. Vuosittain ympäri maailman järjestetään kymmeniä vastaavia konferensseja, joihin ICOM Suomen komitea kovasti rohkaisee jäseniään matkustamaan, samoin kuin koko ICOMin yleiskonferensseihin, joista seuraava pidetään 2016 Milanossa.  Lue lisää Milan 2016. Muistakaa apurahamme! Niiden hakuaika on parhaillaan käynnissä. Lue lisää ICOM matka-apurahat
Suomi on kokoonsa nähden suuri maa ICOMin kartalla jäsenmäärän lähennellessä 900 (vrt. USA n. 1400). Yhdistyksen hallituksessa istuu puheenjohtaja ja 9 jäsentä, jotka edustavat museokentän eri puolia. Noudatamme kattojärjestömme strategisia linjauksia ja sääntöjä, sekä jalkautamme sen toimintaa Suomen museokentälle. Pidämme yllä aktiivisia kansainvälisiä yhteyksiä, läheisimmin Pohjoismaisten komiteoiden kanssa epämuodollisen mutta aktiivisen ICOM Nord -yhteistyön kautta. Osallistumme myös vuosittain ICOMin hallinnolliseen kokoukseen Pariisissa.

ICOMin jäsenenä pääset osaksi kansainvälistä museoyhteisöä. Saat mahdollisuuden verkostoitumiseen mm. kansainvälisten komiteoiden ja konferenssien kautta. Jäsenyys mahdollistaa myös osallistumisen ICOMin kansainvälisiin tehtäviin, joita ovat mm. ammatillisten standardien kehittäminen, kulttuuriesineiden laitonta maastavientiä vastaan taistelu ja hätätilavalmistautumiseen osallistuminen. Konkreettisia jäsenetuja ovat sähköinen ICOM News -lehti, sähköinen uutiskirje, on-line julkaisutietokanta, verkkoympäristö ICOMMUNITY sekä mahdollisuus kuulua joihinkin 31 kansainvälisestä komiteasta. Lisäksi jäsenistöllä on mahdollisuus saada tietoa tekijänoikeusasioista ICOM-WIPO -yhteistyön kautta. Jäsenyys myös avaa koulutusmahdollisuuksia.

Ja kyllä, jäsenkortti tarjoaa ilmaisen pääsyn tuhansiin museoihin ympäri maailman. Mutta ennen kaikkea se on avain kansainväliseen ammattilaisverkostoon, joka toden totta on kauttamme auki jokaiselle halukkaalle.

Lisää tietoa ICOMin toiminnasta saat verkkosivuiltamme, tämän blogin tulevista postauksista, kysymällä meiltä tai vaikka osallistumalla ICOM Suomen komitean vuosikokoukseen 19.5 Lappeenrannassa Museopäivien yhteydessä.
Hallituslaisia strategiapäivillä kesällä 2014.
Kuva: Maija Ekosaari

Eero Ehanti
Puheenjohtaja


Wiktoriina Hurskainen
Sihteeri


ICOM Suomen komitea ry

2 kommenttia:

  1. Olisi kiva saada pieni selitys etusivulle: mikä on ICOM.

    Muuten ainakaan mobilliselaimella (Jolla) ei anonyymi kommentointi onnistunut päivällä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Kiitos kommentista ja hyvästä ehdotuksesta: etusivulle on nyt lisätty vähän tietoa ICOMista. Jos aihe kiinnostaa enemmän, ICOMin omat sivut tarjoavat paljon luettavaa, http://icom.museum

      Tervetuloa tutustumaan myös ICOM Suomen sivuihin, http://finland.icom.museum

      Tuota mobiilikommentointia pitää meidän selvitellä, kiitos tästäkin huomiosta.
      Toivottavasti luet ja kommentoit blogiamme jatkossakin!

      - Maria Granlund, hallituksen jäsen

      Poista